Podijeli članak

Hrvatski košarkaški trener Žan Tabak, čija je supruga u Madridu tri tjedna u bolnici bila zbog koronavirusa, poručio je u petak kako nije vrijeme za razmišljanje o sportu jer se odvija borba na život i smrt.

Tabak, koji je 1995. osvojio NBA naslov s Houstonom i tako postao prvi Hrvat s prstenom, također je komentirao globalni fenomen zvan Posljednji ples, ESPN-ov dokumentarac o zlatnoj generaciji Michaela Jordana i Chicago Bullsa.

Tabak je protiv Jordana igrao na Igrama u Barceloni 1992., a kasnije i u NBA ligi kao član Toronto Raptorsa i Boston Celticsa. Zapravo, može se pohvaliti i da je pobijedio Jordana jer su baš Raptorsi s Tabakom kao ekspanzijska momčad 1996. nanijeli Bullsima jedan od samo 10 poraza koje su doživjeli te sezone.
 


''Michael je jedan i jedinstven. Igrao sam protiv dvojice igrača koja su obilježila NBA košarku. Jedan je Jordan, kojega je nepravedno uspoređivati sa sadašnjim igračima jer su to različite epohe. Nekoga tko je igrao prije 15 ili 20 godina ne može se uspoređivati. Bio je igrač koji je dominirao igrom u svakom aspektu, fanatični radnik i pobjednik. Radio je što je potrebno da pobijedi. Gurao je sve oko sebe da rade što je potrebno da se pobijedi. Ima puno dobrih igrača, ali oni su dobri kao takvi, no malo je onih koji tako utječu na suigrače oko sebe. Drugi takav igrač je Hakeem Olajuwon iz Houstona'', rekao je tabak, a onda je ipak našao neke zamjerke u filmu:

''Kada si igrač, kao da si u brzom vlaku koji ide 300 na sat, unutra si sa svojim suigračima, i ne primjećuješ ništa što se događa vani. Sve prolazi brzo, iz emocije u emociju. Sada kada imam 50 godina mogu gledati na neke stvari iz svoje karijere. To je bila epoha kada sam bio u NBA i sve vidio na licu mjesta, isto kao Toni Kukoč koji je bio u toj momčadi, i ja sam znao za puno stvari koje su se događale, prenosi Index

No ovo je dokumentarac tipa Hollywood, ne čini mi se da objektivno prikazuje stvari i ono što se doista događalo. Prikazuje stvari samo iz jednog kuta. Nema drugog kuta u priči", zaključio je Tabak.