Podijeli članak

Britanski Flybe, jedna od većih europskih aviokompanija, je propala.

U dopisu koji je rano jutros stigao iz kompanije stoji kako su svi letovi prizemljeni i kako Flybe više neće nuditi letove svojim korisnicima.

"Ovo je tužan dan za Veliku Britaniju. Ova će odluka jako teško utjecati na sve zaposlenike i korisnike", kazao je Richard Moriarty iz Britanskog civilnog zrakoplovstva.

Aviokompanije u Britaniji, ali i ostatku svijeta, teško su pogođene epidemijom koronavirusa, koja je mnoge od njih prisilila na otkazivanje letova. Flybe se našao u posebno teškoj situaciji pod pritiscima jake konkurencije niskobudžetnih kompanija, ali i neizvjesnosti nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Flybe je u siječnju već jedva izbjegao slom, ali tada je najavljeno kako će njegovi vlasnici, konzorcij koji predvodi Virgin Atlantic, pomoći s deset milijuna funti. Tvrtka je pregovarala i s britanskom vladom o kreditiranju, ali od svega toga na kraju se nije dogodilo ništa.

Dokrajčio ih je koronavirus

"Utjecaj koronavirusa na sektor prijevoza putnika samo je pogoršao ionako lošu situaciju u Flybeu, prodano je 40 posto manje karata nego u isto vrijeme prošle godine", rekao je za BBC insajder iz tvrtke čiji.

Flybe je povezivao Veliku Britaniju s brojnim destinacijama u svijetu, među kojima je jedno vrijeme bila i Hrvatska. Nakon što su upali u probleme, kompanija se ograničila na prijevoz putnika samo unutar Velike Britanije, prenosi Index.hr

Nakon propasti Flybea sada su upitna radna mjesta više od 2200 radnika.