Podijeli članak

Ugi Vlaisavljeviću, redovitom profesoru na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, stiglo je posljednje upozorenje pred otkaz zbog navodne povrede radne obaveze. Upozorenje je potpisao dekan Muhamed Dželilović, otkriva „Dnevni avaz“.

Pismo upozorenja

U pismu upozorenja piše da je prof. Vlaisavljević povrijedio radne obveze jer obavlja poslove na drugoj visokoškolskoj ustanovi, jer je uznemiravao i vrijeđao radnike stručnih službi fakulteta, „čime je povrijedio njihovo dostojanstvo te je neovlašteno ulazio u Dekanat Fakulteta nakon radnog vremena i zahtijevao od spremačice da u prostorije stručne službe ostavi pisani dokument i isprintani tekst s portala“, prenosi HMS.

No, kako saznaje sarajevski list, istina je sasvim drugačija. Šefica Pravne službe, naime, povodom molbe prof. Vlaisavljevića za službeno odsustvo u Beograd, s njim je krajnje drsko telefonski razgovarala.

"Kada ju je prof. Vlaisavljević upozorio i opomenuo da je nepristojna i drska, ona je otrčala u Hitnu pomoć i sva u suzama došla dekanu Dželiloviću te napravila pravu scenu, kako je profesor maltretira. Vjerojatno se bojala da će je prof. Ugo prijaviti pa je napravila histeričnu predstavu", otkriva Avazov izvor iz Dekanata Filozofskog fakulteta.

Nevolje za prof. Vlaisavljevića nastavljene su kada mu je prije nekoliko dana netko na Protokolu fakulteta sakrio službeni odgovor Upravnog odbora Sarajevskog univerziteta na žalbu zbog stalnog maltretiranja i šikaniranja na Odsjeku za filozofiju.

"Odgovor je stigao još prije nekoliko mjeseci. Profesor je tražio da se ispita odgovornost službenice na Protokolu, da napiše izjavu i da se utvrdi njena odgovornost. Umjesto da se to uradi, interno da se provede istraga, ista ta službenica protiv profesora Vlaisavljevića napiše da je i nju maltretirao", otkriva izvor sarajevskog lista.

Sanja Vlaisavljević o prijetnji suprugu

Prijetnje otkazom prof. Vlaisavljeviću na Facebooku je komentirala i njegova supruga Sanja Vlaisavljević, inače direktorica sarajevskog centra za kulturu dijaloga, piše Hrvatski Medijski Servis:

"Uistinu se pitam tko i zašto tjera Ugu Vlaisavljevića sa Filozofskog fakulteta. Zar je došlo vrijeme da tjeramo ljude koji su, a bilo ih je svega pet-šest, spašavali fakultet pod granatama dok su ovi koji danas dijele otkaze uživali po Europi? Zar je došlo vrijeme da se konačno obračunamo sa sarajevskom “multikulturom”? Zar je došlo vrijeme da ljude koji čestito rade svoj posao i gdje god se pojave slave ime grada i fakulteta s kojeg dolaze, tjeramo? Došlo je vrijeme. Šteta samo što ih ranije ne protjeraše bilo u Kazane bilo gdje drugo. Da ne smetaju!", napisala ja Vlaisavljević na svom facebook profilu.