Podijeli članak

„Ako niste izvrsni u početku vi ste izgubili  bitku, to je postao minimalni standard“, kazao je svjetski poznati prof.dr. Dragan Primorac na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prilikom predavanja o temi "Sveučilište u 22. stoljeću".

Stoga ističe da je reforma obrazovanja itekako potrebna, jer kako naglašava izvrsne studente treba odgajati od samog početka, kroz osnovnoškolski pa srednjoškolski sustav.

„Izvrsnost nije događaj kad vam kreće reakreditacija. Izvrsnost je proces“, ističe Primorac.

Zato je kako naglašava nakon  deset godina ovo prvo predavanje koje drži na mostarskom Sveučilištu veoma važno, jer je na poziv rektora Zorana Tomića , čovjeka koji vjeruje u izvrsnost u kojem želi pomoći na tom putu.

„2005 godine unutar SAD je 16 od najboljih 20 sveučilišta na svijetu a iz Europe samo dva“, kazao je Primorac iznoseći podatke svjetskih sveučilišta. No, kako ističe američka sveučilišta nemaju dužu starost i tradiciju od europskih, ali imaju organizaciju, standarde i viziju.

 „Ove godine Harvard prima 4 posto svih aplikanata koji su se prijavili ako je njihov maksimalan skor od 1600, a do 1500  treba imati ozbiljno znanje i dobro se namučiti. 80  posto prijava je negdje oko 1500 a od tih prima 4 posto, stranaca 0.9 posto. No, možeš imati skor 1500 ili 1600 a da ne uđeš na Harvard“; kaže Primorac.

No  druga je pitanje ističe ako ste napisali briljantan esej i ako pokažete da vaš dolazak može poboljšati reputaciju Harvarda. Primjerice iz Mostara nekoliko ljudi koji razumiju multikulturalnost, koji su imali briljantnog mentora. Amerika nema Mostar, nema ni Zagreb, nema ni Europa.

„Oni se ponose onima koje prime iz inozemstva je time pokazuju da oni primaju najbolje , to je njihova snaga i nešto što bih volio da uđe u glave svih ljudi.

Danas pričamo u Mostaru , a to je svetinja, to je ALUMNA. Vi koji diplomirate na Sveučilištu u Mostaru

ALUMNA predstavlja da se ponosite od kuda dolazite i da ćete tijekom cijeloga svog života činiti sve što možete zato što će ponos u trenutku vašeg diplomiranja trajati do kraja života, poruči je Primorac.

Iako je SAD svjetska veselila kako je naglasio ne postoje brojčano mali narodi kada su u pitanju znanost, tehnologija i inovacije, te istaknuo kako  Hrvati nemaju razloga hodati pognute kralježnice ako imaju znanje, moral i ako znaju kuda idu.

Da bi to potvrdio i primjerom učinio je iskorak i prvi put javno progovorio o Medicinskom fakultetu u Splitu koji je zauzeo veoma značajno mjesto u svijetu i odgaja treću generaciju studenata iz Bavarske.

„Kad sam to ministarstvu Bavarske predložio znao sam da je veliki rizik, ali sam znao i da su tu veliki profesori koji su završili fakultete na svjetski poznatim sveučilištima i da je to mogućnost da se napravi prvi integrirani studij medicine u Europi“, priča Primorac.

Bio je kako ističe to veliki izazov, ali  rezultirao je velikim uspjehom.

„To rezultira da imamo treću generaciju 30 najboljih Bavaraca. Prva generacija završava studij u Splitu i nastavlja u Njemačkoj, ali ulaz onih koji mogu doći je najbolji Bavarci koji su u 5 posto“, kaže Primorac navodeći kako su visoko postavljeni uvjeti donijeli i visoke rezultate.

„Hrvatska kao mala država može opstati samo ako ima velike ljude, moralno, intelektualno i u svakom drugom pogledu, a dio te Hrvatske zbog Hrvata koji žive izvan granica RH, tu prvenstveno mislim na Mostar, je naša obveza da na tom tragu živi Sveučilište u Mostaru i svi ostali“,  poručio je Primorac koji je naglasio kako nikada nije skrivao da koristi moći SAD-a da pomogne Hrvatima.

Rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić zahvalio se prof.dr. Primorcu na dolasku u Mostar navodeći kako je njegovo predavanje od višestrukog značaja .

Prof. dr. Primorac je  kako naglašava poznat sveučilišnoj bh. javnosti i kao znanstvenik je dao veliki doprinos ne samo Hrvatskoj, nego i svjetskoj znanosti.

„Željeli smo čuti prof. Primorca kako promišlja o obrazovanju, o društvu u budućnosti kako bi nam to njegovo promišljanje na neki način bilo poticaj da se mijenjamo, da budemo bolji, a upravo taj futur je još jedan razlog što je on danas ovdje, dakle ne samo da mu se zahvalimo za ono što je učinio, nego da mu kažemo 'hvala' i za sve ono što će za nas učiniti“,  kazao je rektor Tomić.

Inače, prof. dr. Dragan Primorac hrvatski je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina i suosnivač je Odjela za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu.

Odlukom Senata Sveučilišta Penn State postao je prvi nositelj titule "Global Penn State Ambassador" u povijesti tog Sveučilišta. Suosnivač je Medicinskog fakulteta Medical School Regiomed u Bavarskoj gdje obnaša dužnost prodekana za međunarodnu suradnju.

Trenutno obnaša dužnost predsjedatelja Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednika jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike "International Society of Applied Biological Science" u čijem radu sudjeluje i četvero dobitnika Nobelove nagrade.

2016. godine imenovan je profesorom na Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini. Predsjednik je Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog klastera konkurentnosti za personaliziranu medicinu.

 
Autor: D.G./Pogled.ba