Podijeli članak

U Bosni i Hercegovini je u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 posto u poređenju sa istim vremenom lani.

Stanogradnja je na taj način, čak i u uvjetima pandemije izazvane koronavirusom, nastavila trend rasta iz ranijih godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u srpnju je brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе bio veći za 10,4 posto u odnosu na srpanj prošle godine, a zabilježeno je i povećanje brојa prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju.

U BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodana 644 nova stana, što je za 1,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem vremenu. Prоsјеčnа ciјеnа nоvih stаnоvа u drugom kvartalu ove godine bila je 1.644 KM i niža je za dva posto u poređenju sа prosječnom cijenom u 2019. gоdini, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2019. veća je za 2,4 posto.

Na kraju drugog kvartala 2020. zabilježena su 4.233 nezavršena stana, što predstavlja pad za 4,5 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Bosanskohercegovčki građevinari su, unatoč koroni imali i više posla u stranim zemljama. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost radova građevinskih tvrtki iz BiH u stranim zemljama u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,87 milijuna KM i veća je za 7,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje vrijeme.