Podijeli članak

Na do sada neobjavljenim videosnimkama s kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca vide se novi detalji kobnog uhićenja Georgea Floyda.

Na djelomičnim videozapisima koje je Daily Mail dobio s tjelesnih kamera dvojice sada bivših policajaca koji su sudjelovali u uhićenju Floyda, može se primijetiti kako se uspaničeni Floyd bori sa službenicima dok su se nalazili u stražnjem dijelu automobila. Dio snimljenog incidenta dogodio se samo nekoliko minuta prije smrti Georgea Floyda.

Nekoliko trenutaka nakon borbe čuje se kako policajac Thomas Lane pita policajca Dereka Chauvina treba li Floyda prebaciti na bok, piše CNN.
 


Snimke nisu bile dostupne javnosti

Floyd je umro 25. svibnja dok je bio pod policijskim nadzorom, a incident je pokrenuo prosvjede koji su se proširili diljem SAD-a.

Novine Daily Mail, sa sjedištem u Londonu, nisu objavile kojim su putem dobile ove snimke policijskih kamera. Odvjetnik Thomasa Lanea podnio je ove videozapise kao dokaz za odbacivanje optužbi protiv bivšeg policijskog službenika, ali oni nisu bili dostupni (osim prijepisa onoga što je rečeno).

Sudac Peter Cahill odredio je 15. srpnja da su te snimke dostupne u ograničenoj formi te ih odbio predočiti novinskim organizacijama.

Policajci upleteni u incident dobili otkaz

Bivši policajac Chauvin optužen je za ubojstvo drugog stupnja. Tri druga službenika koja su sudjelovala u uhićenju Floyda - Kueng, Lane i Tou Thao - također su uhićeni i optuženi za pomaganje pri ubojstvu drugog stupnja.

Ben Crump, odvjetnik Floydove obitelji, jučer je priopćio kako se u snimkama koje su procurile u javnost vidi da Floyd nije predstavljao nikakvu prijetnju.