Podijeli članak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je danas diplomatso pismo veleposlanstvu  Srbije u Zagrebu, zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, komandantu bivše JNA u, kako navode, napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Hrvatska je u pismu osudila taj čin i izrazila očekivanje od Srbije i njenih institucija da, kako kažu, “odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina”, čime se, smatraju, “dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Hrvatsku”.

– Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga vijeka – stoji u priopćnenju objavljenom na službenoj stranici.

Navodi se da je pismom Ministarstvo ponovo ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su “u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose”.