Podijeli članak

 Četrdesetogodišnja Slađana Milanković iz Palačkovaca rodila je u porodilištu Doma zdravlja u Prnjavoru sedmo dijete, dječaka po imenu Brane.

Ova obitelj već ima tri kćerke i tri sina, od kojih najstarije ima 20 godina.

Milankovićeva kaže da je porođaj protekao bez poteškoća, kao i da je beba teška 3,2 kilograma i dugačka 55 centimetara.

Liječnik Ljubiša Cvijanović ističe da Slađana spada u grupu starijih rodilja, ali i da treba poslužiti kao primjer mlađim ženama.

"U trudnoći su obavljeni svi prenatalni skrininzi da se rodi zdravo, normalno dijete. Rizik uvijek postoji, ali ništa više nego kod drugih porođaja", navodi Cvijanović.

On kaže da, iako su u protekla tri dana rođene tri bebe, ovo porodilište bilježi pad obavljenih porođaja tijekom ove godine.

"Razloga za to ima više. Trudnicama je omogućeno da biraju gdje će se porađati, prisutne su i ekonomske migracije na koje ne možemo uticati. S druge strane, mi se trudimo da svi porođaji kod nas proteknu sigurno i za porodilju i za bebu", ističe Cvijanović.

Milankovićevu su u porodilištu danas posjetili načelnik općine Prnjavor Darko Tomaš i predsjednik Skupštine općine Željko Simić i uručili joj poklon za bebu.

Tomaš kaže da je ovo jedan od načina da se da podrška ovoj, ali i svim drugim obiteljima koje se odluče na brojnije potomstvo.

"Današnja lijepa slika u porodilištu govori da smo na pravom putu u borbi da se zadrži ovo porodilište", navodi Tomaš.

Opština Prnjavor već godinama novčano s oko 500 KM potiče sve bračne parove koji dobiju treće i svako naredno dijete. Za ove porodice u utorak, 17. prosinca, bit će upriličen prijem i uručena predviđena novčana sredstva.