Podijeli članak

Burgeri su u posljednje vrijeme toliko popularni da su svojom sveprisutnošću u restoranima brze hrane zaprijetili obožavanoj pizzi. Svi topli sendviči, piletine u tortillama i masni bureci svijeta padaju u vodu pored sočne pljeskavice u toplome pecivu, uz dodatak sira naravno.

Cheeseburger se, polako ali sigurno, penje na tron kad je u pitanju brza hrana.

Poslužuju ih i restorani. Burgeri, uz craft piva, gospodare trenutno gastro scenom, nema tog lokala koji drži do sebe, a da ne nudi neku varijantu (mini) burgera, kolutića od kapule, pomfrita. 

No ne postoji ni mnogo bolja hrana koju biste poslužili gostima, usput se i pohvalili da ste sve sami složili. Savršeni hamburger možete napraviti i kod kuće, rezultat je često i bolji nego onaj u restoranu. Uz korištenje pomno odabranih sastojaka, rezultat stvarno oduševljava, piše Slobodna Dalmacija. 

Ipak, priprava je često 'pepava', a na ove biste stvari posebno trebali obratiti pozornost.  

1. Birajte svježe mljeveno meso

O važnosti kvalitete mesa ne treba posebno govoriti, a Seriouseats savjetuje i da meso sameljete sami, kod kuće. Možete se poslužiti i multipraktikom, smanjit ćete tako i vrijeme rezanja kapule. Najprije meso narežete na komade debele nekoliko centimetara, stavite ih u zamrzivač na desetak minuta, a potom premjestite u procesor. Ništa lakše.


2. Držite meso na hladnome

Toplina je najveći neprijatelj tek formiranoj pljeskavici, dok ne dođe na vatru, dakako. Izbjegavajte pripravu u ultra toplim prostorijama, a isto tako i pretjerano prevrtanje pljeskavice po rukama - toplina tijela čini meso gnjecavim, a kasni9je hamburger - manje sočnim.

3. Ne solite prije nego formirate pljeskavicu

Stručnjaci savjetuju i da se meso ne soli prije nego što je pljeskavica do kraja oblikovana. Na kraju dodajte začine i sol - ona privlači vlagu i razdvaja proteine, tako da se soljenje u pravilu obavlja na kraju. Ovo je ujedno jedna od najčešćih pogrešaka prilikom pripreme burgera.

4. Okrenite burger koliko god puta želite

Ako ste čuli da burger treba peći određeni broj minuta s jedne, pa određeni broj minuta s druge strane, zaboravite na pravila. Okrenite pljeskavicu koliko god puta želite, sve dok ne bude zadovoljavajuće boje i po vašemu guštu. Okretanje ne utječe na konačni okus, a najbolje je peći burgere na grill tavi. 

5. Birajte dodatke mudro

Najvažnije je izabrati sir koji je lako topljiv, kao i umak koji vam okusom paše. Ostale dodatke birate prema preferencijama vas i ljudi oko vas, no nemojte se povoditi za tuđim odlukama. Ako vam ne odgovara panceta u burgeru - držite se klasike. I uživajte!