Podijeli članak

Županijski sud u Mostaru je dana 05.02.2020. godine, nakon provedenog postupka, donio osuđujuću prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu kojom je oglasio krivim optuženog Slobu Marića, zbog kaznenog djela Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. st.. 1. Kaznenog zakona SFRJ, pa je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci, te mu je u kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od dana 18.11.2019. godine, pa do dana upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Naime, optuženom se po Optužnici Tužiteljstva HNŽ stavljalo na teret da je u Mostaru, u vremenskom razdoblju od 30.06.1993. godine do 10.07.1993. godine, vršeći dužnost vođe smjene stražara u logoru A BiH u IV Osnovnoj školi u Mostaru, gdje je u podrumu bilo zatvoreno oko 100 pripadnika HVO-a, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane postupao suprotno odredbi čl. 3 st. 1. točka c. III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, koje zabranjuju da se prema ratnim zarobljenicima vrši nečovječno postupanje, iz podruma više puta prozivao i izvodio na hodnik prvog kata ratnog zarobljenika, te dopuštao da ga njemu poznati stražari u logoru i vojnici snažno udaraju nogama i drugim predmetima, usljed čega je ovaj trpio jake fizičke i duševne bolove, čime je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. st. 1. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

- Podsjećamo, da se nepravomoćno osuđeni Slobo Marić preko 20 (dvadeset) godina nalazio u SAD-u, sve do trenutka dok ga vlasti SAD-a nisu protjerale, nakon čega je pritvoren, te mu se sudilo pred Županijskim sudom u Mostaru - navodi se u informaciji Tužiteljstva HNŽ.