Podijeli članak

Tagovi

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 komentirao Zaključak Predsjedništva BiH od 29. studenog, a u kojem se navodi da će BiH osigurati povratak grupe od 24 državljana iz kampova u Siriji i Iraku. Mektić je rekao kako Predsjedništvo nije ispoštovalo procedure i upoznalo sigurnosne agencije sa odlukom. Dodao je da posjeduje informacije da je povratak bh. državljana planiran za subotu.

Objavili ste dokument, tj. zaključak Predsjedništva BiH o povratku u BiH grupe od 24 osobe?

"Ovo je za mene šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsjedništva da se upuste u takvu aktivnost. Meni nije poznato da su savjetovali prije toga bilo koju sigurnosnu agenciju, a trebali su kontaktirati Ministarstvo da su donijeli odluku da toliko osoba vrati u BiH i to je najavljeno da će biti u subotu. Ja imam informacije da će se to dogoditi u subotu, službeno je najavljeno za subotu", kazao je Mektić i dodao: 

"Tu ima više osoba o kojima mi ne znamo ništa, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti podaci, biometrijski mora provjeriti o kome se radi. Tko će u subotu stići ovdje, ja uopće ne znam niti znam ni kud ni što sa tim osobama i kako sa njima postupati".

U razgovoru sa reporterkom N1 Milicom Vučetić, Mektić je kazao kako je praksa bila takva da se prikupe podaci o osobama koje se vraćaju kako bi se znalo tko dolazi u državu.

"Predsjedništvo time ugrožava bezbjednost ove države. Ne znamo tko su te osobe, ni što su radili".