Podijeli članak

Godina je prošla otkako je ugašen nekadašnji mostarski gigant Aluminij. Gašenjem struje došlo je do velikog broja otkaza.

Pokušana je rekonstrukcija i ponovno pokretanje pogona Aluminija, a do sada, najozbiljnija ponuda bila je ona izraelskog konzorcija Abraham MT Group.

U travnju ove godine potpisan je ugovor o najmu dijelova tvornice između Izraelaca i Vlade Federacije.

Nedugo nakon toga, financijski izvještaji su pokazali ono što su mnogi znali – da je Aluminij poslovao – sumnjivo.

Vjekoslav Domljan, ekonomist i nekadašnji prvi čovjek ovog poduzeća kaže da su Aluminij u propast odveli kombinacija nepoštenja i neznanja.

Nisu, navodi, prihvaćeni njegovi prijedlozi da se uz proizvodnju sirovine ulaže u tehniku i opremu.

“Slikovito kazano, da se samo produžio oluk i da su se lile felge, jer kad se aluminij proizvodi on je tekući, da su dakle, produžili oluk i lili felge umjesto da materijal voze u Jajce i da ga izravno prodaju Ferrariju, on bi bio u plusu. A mogli su i nešto drugo, da ne kradu njima posao”, navodi Domljan.

Aluminij je bio posljednji preživjeli od nekadašnjih mostarskih giganata poput Sokola i Žitoprometa. Bio je jedan i od najvećih izvoznika i potrošača struje. U godinu dana otkako ne radi, posljedice su jasno vidljive – i u energetskom i u socijalnom smislu. Posljednju šansu daje mu investitor koji obećava da će ljevaonice uskoro biti pokrenute, piše BHRT.