Podijeli članak

Mostar Summer Youth Programme (MSYP) (www.mostarsyp.org), je ljetni obrazovni program za mlade u dobi od 14 do 19 godina iz Mostara i obližnjih područja, koji mladima pruža priliku za razvijanje samopouzdanja i vještina koje će im pomoći u njihovom akademskom, profesionalnom i privatnom razvoju. 

Program se se održava šestu godinu za redom, u prostorijama Koledža Ujedinjenog Svijeta u Mostaru (UWC) od ponedjeljka do petka u periodu od 24. 6. do 13. 6. između 9 i 13 sati. U poslijepodnevnim satima i vikendima održavamo različite radionice, aktivnosti i izlete.

Program je besplatan za sve sudionike, a vode ga grupa međunarodnih i lokalnih volontera.

Svake godine pružamo našim polaznicima priliku da slušaju nastavu iz raznih disciplina, koja se odvija po suvremenim principima obrazovanja, potiče učeničku kreativnost i kritičko mišljenje, nudeći im visoko interaktivne sadržaje prilagođene njihovom uzrastu. 

Ove godine polaznici programa mogu odabrati četiri od ponuđenih 12 predmeta: arhitektura i urbanizam, biznis i ekonomija, društveni teatar, kreiranje dokumentarnih filmova, feminizam u književnosti, ljudska prava, pravna teorija, filozofija i praksa, matematika i logika, kreiranje „podcast-a“, politika i psihologija. 

Uz interaktivnu nastavu, organiziramo i poslijepodnevne aktivnosti, te razne radionice koje će pored naših nastavnika, voditii partneri i profesionalci iz raznih organizacija.

Nastavnici MSYP-a su profesionalci i/ili edukatori koji dolaze iz cijelog svijeta, a ove godine predstavljaju BiH, SAD, Veliku Britaniju, Sloveniju, Njemačku i Mađarsku. Nastava se održava na engleskom jeziku, ali veći broj našeg osoblja priča i BHS jezike. 

Ceremonija otvaranja MSYP-a počinje u ponedjeljak, 24.6. u 10 sati, ceremonija zatvaranja MSYP-a počinje u subotu, 13.7. u 10 sati, u Koledžu Ujedinjenog Svijeta. Na završnoj ceremoniji redovitim polaznicima će se uručiti certifikati iz predmeta koje su pohađali, kao priznanje njihovih postignuća. 

Članovi obitelji, prijatelji i mediji su dobrodošli na oba događaja.

MSYP svojim polaznicima pruža priliku da unaprijede svoju kreativnost, kritičko razmišljanje i govorni engleski jezik kroz raznolike predmete i aktivnosti koje mogu utjecati na njihove obrazovne i profesionalne aspiracije. MSYP je i zabavno iskustvo i prilika za druženje i stvaranje novih poznanstava. 

Pored nastave, MSYP će ponuditi vannastavne aktivnosti svakog radnog dana, kao i dnevne izlete. 

Izvannastavne aktivnosti uključuju prezentacije, interaktivne radionice, te umjetničke, sportske i kulturne aktivnosti.

Pored obrazovanja, MSYP promovira volontiranje, aktivni društveni angažman, poduzetništvo i izgradnju povezanosti među sudinicima, s ciljem unaprjeđivanja prilika za mlade u Mostaru.

MSYP je neprofitna organizacija s velikodušnom podrškom partnera, uključujući Koledž Ujedinjenog Svijeta u Mostaru, Fondaciju “Konrad-Adenauer-Stiftung”, Intera Tehnološki Park i tvrtku Northcape Software.