Podijeli članak

Dobavljač dijelova za njemačkog Volkswagena, Prevent Group, u ponedjeljak je podnio tužbu u kojoj se navodi da je njemački proizvođač automobila koristio antikonkurentne taktike za otežavanje poslovanja većih dobavljača poput njihove tvrtke u korist manjih suparnika u Sjedinjenim Državama.

U tužbi podnesenoj na američkom Okružnom sudu u Detroitu, dobavljač auto dijelova navodi da je Volkswagen izvukao pismena priznanja od dobavljača da ne prodaju svoje tvrtke Prevent Groupu, piše Reuters.

Volkswagen nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Tvrtka, koja traži odštetu veću od 750 milijuna dolara, priopćila je kako je Volkswagen nakon skandala sa dizel emisijama iskoristio svoju tržišnu snagu da izvrši pritisak na manje dobavljače i zaustavi bilo koje akvizicije kako bi smanjio troškove.

Volkswagenovi dobavljači niže razine nisu imali drugog izbora osim da pretrpe bankrot ili pristanu na Volkswagenove "nepoštene uvjete i cijene", navodi Prevent u izjavi.

U 2016. godini, Volkswagen i dva njegova dobavljača, u sklopu Preventa, razriješili su spor oko ugovora koji je pogodio proizvodnju u više od polovice njemačkih tvornica proizvođača automobila i prijetio da će narušiti njegov oporavak od skandala sa dizel emisijama.