Podijeli članak

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti njegovu temperaturu. Tijekom velikih vrućina, ali i u situacijama poput stresa i napetosti, intenzivno znojenje nemoguće je izbjeći bez obzira kakve kozmetičke preparate koristili.

Međutim, postoji nekoliko prirodnih preparata uz koje je moguće smanjiti znojenje. To su jabučni ocat, soda bikarbona, crni čaj i limun.

Naime, jabučni ocat možete koristiti kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno sa nekoliko kapljica octa premažete pazuhe. Ostale dijelove tijela možete prije spavanja premazati mješavinom octa i vode. Ovo će također otjerati od vas i komarce.

Soda bikarbona, koja košta samo 1 KM, vrlo je praktična za smanjenje znojenja. Malu kutiju ove kemijske praškaste supstance možete uvijek nositi u torbi. Dovoljno je da uzmete prstohvat sode i malo vode te premažete pazuhe ili druge dijelove tijela.

Crni čaj djeluje kao prirodni dezodorans zbog kiselina iz njegovog sastava. U pola šoljice vruće vode umočite crni čaj. Vrećice čaja izvadite nakon dvije, tri minute i ostavite da se rashlade. Zatim ih možete stavljati direktno ispod pazuha i ostaviti pet minuta da djeluju.

Još od davnina, limun je poznat kao odličan stabilizator tjelesnih mirisa zbog čega se koristi i kod pojačanog znojenja. Samo trebate premazati kritične dijelove tijela limunom, ostaviti da djeluje 15 do 30 minuta te isprati hladnom vodom.