Podijeli članak

Sportska 2019. godina je za Mostar bila, barem što se rezultatskog dijela tiče, blago rečeno skromna, te je teško reći da će se po nečemu posebno pamtiti. Ustvari, ono po čemu će ostati upamćena je šokantna smrt mladog vratara NK Široki Brijeg Krešimira Kete Bandića.

Mostarsko dijete, dijete HŠK Zrinjski, mladi Bandić je tog kobnog 5. ožujka boravio kod prijatelja, provodio slobodno vrijeme, uživao, a onda je uslijedio šok. Njegovo veliko i jako srce samo je prestalo kucati, a njegov prerani odlazak ostavio je tugu i nevjericu među svim onim koji su ga poznavali i voljeli, a takvih nije bilo malo. Mostar i Široki Brijeg oplakivali su svog Ketu, vječno nasmijanog momka s čijom se smrću teško mirimo i danas.

U odnosu na 2018 kad se Mostaru laskalo kao „Gradu prvaka“, što je uistinu i bio, grad su napustile titule nogometnog i košarkaškog prvaka, a kao jedan od većih sportskih poraza izdvojili bismo istupanje HMRK Zrinjski iz elitnog rukometnog ranga Bosne i Hercegovine. Klub koji je unatoč raznim problemima uglavnom sa svojim kadrom bio ravnopravan najjačim ekipama u državi potpisao je kapitulaciju i čekat će neka bolja vremena za povratak tamo gdje pripada.

Veliki pad napravio je i HKK Zrinjski. Nakon tri sezone u kojima je 2018 uspio i napraviti najveći uspjeh u povijesti i okititi se naslovom prvaka, u ovoj aktualnoj sezoni realnost mostarske košarke je borba za opstanak u društvu najboljih. Ekipa je promijenila kompletan roster, stručni stožer a mostarsku dvoranu na Bijelom Brijegu napustili su oni koji su bili tu dok se pobjeđivalo, pa je škripa tenisica na utakmicama HKK Zrinjski ponovno zvuk koji se najbolje čuje za vrijeme utakmica Zrinjskog.

U 2019. godini Mostar je dobio i drugog člana ženske rukometne Premijer Lige. Prvakinje iz 2013. godine, rukometašice Zrinjskog vratile su se u društvo najboljih, te skupa s HRK Katarina brane čast ženskog rukometa u gradu koji jedne od svojih najvećih sportskih uspjeha veže upravo uz ženski rukomet. Ipak, realnost je da su i Zrinjski i Katarina u velikoj i teškoj borbi za očuvanje premijerligaškog statusa. Djevojke koje nastupaju i za jedan i za drugi klub uglavnom su prepuštene same sebi, a njihovo egzistiranje i održavanje u ovom rangu ovisi o nekoliko zaljubljenika u ovaj sport koji pružaju i mnogo više od svojih mogućnosti da bi ove djevojke mogle normalno trenirati i igrati utakmice.

Nogometaši su titulu iz svojih ruku predali FK Sarajevu, te sezonu završili na drugom mjestu, dok su u novu 2019/2020. ušli fantastično oduševivši cijelu regiju sjajnim nastupima u pretkolima UEFA lige, da bi sve to poništili blijedim partijama u nikad jačoj BH Telecom Premijer Ligi. Ipak, kroz sve te turbulencije, klub je zimsku pauzu dočekao na petom mjestu, sa samo pet bodova manje od Sarajeva, a u međuvremenu su Plemići svoje navijače obradovali povratkom Nemanje Bilbije u staro jato, pa se 2020. u kojoj će Zrinjski dodatno ojačati svoje redove čeka s optimizmom.

Na nogometnu scenut grada opet se vratio i FK Velež. Rođeni su katastrofalno otvorili Premijer Ligu s tri vezana poraza, a onda je u klub umjesto Ibre Rahimića došao odlični mladi trener Feđa Dudić koji je presložio redove ovog tima te u malo vremena uspio od njih napraviti respektabilnu premijerligašku ekipu. Valja u tom kontekstu spomenuti i dva gradska derbija. Pod Bijelim Brijegom slavio je Zrinjski autogolom kapetana Veleža Denisa Zvonića, dok je karma odredila da iduće sučeljavanje velikih rivala odluči isti igrač ali ovaj put golom Ivanu Brkiću.

Lijepa priča 2019. godine su odbojkašice SOK Mostar. Djevojke su se u prošloj godini uspjele vratiti u Premijer Ligu, a prvi dio sezone u najjačem rangu naše ženske odbojke uspjele su nadmašiti sva očekivanja i 2020. godinu cure su dočekale na sjajnom 4. mjestu prvenstvene ljestvice, a u međuvremenu su ostvarile i najveći uspjeh u povijesti ovog mladog i ambicioznog kluba osvojivši Kup Federacije Bosne i Hercegovine i samim tim osigurati plasman na završnicu kupa BiH koji će se igrati u veljači ove godine.

Futsaleri Mostar SG nastavili su s dominacijom na malonogometnoj sceni u BiH osvojivši novu titulu, te odlično predstavivši Mostar i Bosni u Hercegovinu na turniru Lige Prvaka. S druge strane, HFC Zrinjski je umalo izbjegao sudbinu rukometaša, ali je u natjecanje ušao jako oslabljen pa će i oni poput košarkaša i rukometašica voditi veliku borbu za opstanak u društvu najboljih.

Sve u svemu, rekli smo, 2019. godina nije bila onakva na kakve je Mostar navikao, barem što se sporta tiče. Prerani odlazak Krešimira Bandića, nažalost, nešto je po čemu će se najviše pamtiti a s nadom da će u 2020. godini i u svim drugim što su pred nama, biti bolje završit ćemo ovu kratku retrospektivu sportske 2019. godine.

AU:B.B.