Podijeli članak

Analiza dosadašnjih slučajeva infekcije Covid-19 ukazuje da starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, šećerne bolesti, bolesti dišnih puteva, zloćudnih bolesti, imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike koja zahtijeva bolničko liječenje, često u jedinicama intenzivnog liječenja, s povećanim rizikom smrtnog ishoda, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ako osoba ima neku kroničnu bolest ili živi s nekim tko je ima, jako je važno da se uvedu posebne mjere opreza kako se ne bi došlo do obolijevanja, zato što bi simptomi kod tih osoba mogli da budu mnogo ozbiljniji.

Preporuke za osobe s kroničnim bolestima su da obavezno prekriju nos i usta maramicom ili rukavom, ne rukama, kada kašlju ili kišu. Korištene maramice odmah treba baciti u kantu za otpatke. Potrebno je često pranje ruku sapunom i vodom, odnosno gelom za ruke ako sapun i voda nisu dostupni.

Iz Instituta preporučuju da se stvori takvo okruženje da u svakom slučaju kronični bolesnici izbjegnu bliski kontakt s osobama koji se ne osjećaju dobro, na bilo kojoj osnovi. Neophodno je naglasiti da je najlakši i najčešći unos virusa preko nosa, usta i očiju, pa zato ne dirajte oči, nos ili usta ako vam ruke nisu čiste.

Veoma je važno da čak i ako se kronični bolesnici ne osjećaju dobro, nastave da piju lijekove koji su im propisani. Neka pokušaju da, ako trebaju ići po recept za svoj lijek u fazi kad im nije dobro, zamole prijatelja, susjeda ili člana obitelji da to uradi umjesto njih.

U doba pandemije kroničnim bolesnicima se pogotovo savjetuje da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod svog obiteljskog liječnika i u bolnice, ako im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ako je osobi potreban recept ili savjet. Ovo se sugerira jer je sam odlazak, putovanje, ali i boravak u zdravstvenoj ustanovi u kojoj cirkulira više, uglavnom bolesnih ljudi, kao i povratak kući rizičan po zdravlje i "kupljenje virusa usput".

Kroničnim bolesnicima iz INZ-a savjetuju da paze što jedu, da piju dosta tečnosti i da se odmaraju. Ako imaju astmu, trebaju nastaviti svakodnevno da koristite preventivni inhalator kao što im je i propisano. To će smanjiti rizik od toga da napad astme pokrene neki respiratorni virus, kao i koronavirus. Trebaju sa sobom stalno nositi inhalator za olakšavanje tegoba, u slučaju da simptomi astme počnu da se pogoršavaju.

- Ako se vaše stanje pogorša, a postoji opasnost da imate koronavirus, pozovite telefonski obiteljsku ambulantu u kojoj se liječite - poručili su.

Iz INZ-a kažu i da, ako osoba ima dijabetes i simptome kao što su kašalj, visoka temperatura i otežano disanje, moraju pažljivo da nadgledaju nivo šećera u krvi i pozovu telefonski obiteljsku ambulantu.