Podijeli članak

Doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica preminuo je jučer u Zagrebu u 97. godini. Velikana hrvatske kimematografije pamtit ćemo među ostalim po igranim remek-djelima poput "Prometeja s otoka Viševice", međunarodno priznatog filma "Kaja, ubit ću te" te filmovima "Ponedjeljak ili utorak", "Događaj", "Seljačka buna"  i "Banović Strahinja".

Vatroslav Mimica je cijeli svoj životni i kreativni opus posvetio obrani humanističkih vrijednosti za koje je osjećao da ih moderni veliki sustavi zaboravljaju i ugrožavaju. Otkad je kao mladić otišao u partizane kako bi se borio protiv fašizma, pa preko svih svojih superavangardnih crtanih filmova te igranih filmova, Mimica je svijet uvijek promatrao prvenstveno pogledom uvjerenog humaniste. Imao je rijetko istančan osjećaj za nepravde usmjerene prema čovjeku, pojedincu. Tako su mu čovjek kao pojedinac, a ne sustav, bili uvijek središnji motiv pričanja. Svi njegovi filmovi prožeti su tom središnjom idejom. Uvijek su mu individua i njezine ljudske slobode bile u prvom planu. A takav je bio i u privatnom životu. Mimica je utemeljio i "Zagrebačku školu crtanog filma" i "Jadran-film".

Odlazak Vatroslava Mimice nenadoknadiv je gubitak za hrvatski i europski film, za što je dobio i visoka međunarodna odličja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pa