Podijeli članak

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodog Sabora BiH u Velikoj dvorani HD HS Kosača u subotu, 15. studenog 2014. u 19 sati bit će premijerno prikazan dokumentarni film scenarista i redatelja Mire Andrića Trebižat - priča o jednoj vodi i jednom narodu.

Andrićev film o vodama sliva Trebižata je nježna priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojega povezuju vode sliva Trebižata. Film je sniman četiri godine.Trajanje filma je 60 minuta. Postoji jedan kraj koji pustoši zime prkosi nečim čega ima najmanje.

Postoji kraj u kojemu zimsko sunce diže u oblake ono čega ljeti nema i rasipa pred nas, malo se hvali i ponosno pokazuje, a malo skriva u njedrima. Postoji kraj, jedan kraj, u kojemu ni čovjeka ni vodu ne možeš uhvatiti, zauzdati, omeđiti.

Postoji jedan kraj jedne vode i naroda ispresijecan kamenim gudurama, maglovitim visovima, poviješću, običajima, tako bogat u različitostima, a opet jedinstven, ali najvažnija su mu poveznica vode koje vjetar i sunce donose, oblaci istresaju, a nadzemlje i podzemlje razvode ovim krajem u smjerovima koji zbunjuju i kao da žele sakriti tajnu: ma koliko naziva dali toj vodi, radi se o jednoj vodi o jednom slivu – slivu Trebižata.

Taj ljudskom oku često neprimjetni svijet u vodi i oko nje čini bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta Hercegovine i Dalmacije. Ovo je priča o jednoj vodi i jednom narodu.