Podijeli članak

O mogućem projektu izgradnje vjetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić, razgovarano je danas u Travniku na sastanku premijera Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahira Lende i predstavnika kompanije Tomix Kneževo, TLG te kineske kompanije CMEC (China machinery engineering corporation).

Kako je rečeno, kompanija CMEC najveća je državna kompanija u Kini koja se bavi međunarodnim projektima i investicijama, te proizvodnjom vjetroturbina i istraživanjima u oblasti energije u više od 80 država svijeta, a svrha posjete SBŽ-u je istraživanje i provjera prikupljenih podataka za područja Galice i Vlašića.

Premijer Tahir Lendo kazao je kako je izaslanstvo kineske kompanije doputovalo u Travnik kako bi povjerili okolnosti i uvjete za investiranje te je naglasio da se radi o projektu izgradnje vjetroelektrana koji je još u pripremnoj fazi.

- Predstavnici kineske kompanije željeli su saznati kakav je ambijenti i koliko je naša županija stabilna za investiranje. Ono što sam im rekao je da smo mi vrlo stabilna županija, da imamo vladu kontinuiteta i da možemo pružiti sve usluge koje se traže, a koje su u nadležnosti naše županije - kazao je Lendo.

Sastanku je nazočio i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.