Podijeli članak

Nogometni savez Bosne i Hercegovine priopćio je da dinamika aktivnosti i potpisane obaveze klubova i lokalnih zajednica garantiraju da ćemo u sezonu 2020./2021. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu s UEFA standardima.

Iz krovne kuće bh. nogometa istaknuli su da je u kolovozu 2017. godine pokrenut projekt unaprjeđenja reflektorske rasvjete na stadionima Premijer lige BiH.

"Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu Grbavica za potrebe odigravanja kvalifikacijske utakmice BiH – Belgija.

Međutim, u NSBiH smo već razmišljali da to iskoristimo kako bi se susreti Premijer lige BiH mogli igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima, kada uvjeti za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući. Smatrali smo da večernji termini u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i utjecati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige".

NSBiH je osigurao nabavku i montažu reflektorskih tijela te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafostanica, reflektorskih stubova s temeljima i razvod elektroinstalacija.

Za taj projekt NSBiH je dobio podršku od FIFA "Forward programa" u iznosu od 1.330.000 američkih dolara (1.200.686 eura). Zaključili smo ugovor s "Philipsom" za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i s kojima je NSBiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je lipanj 2020.godine, a Izvršni odbor je u skladu s tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020./2021. bude obavezujući uvjet za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U tijeku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima Pecara u Širokom Brijegu i Pod Bijelim brijegom u Mostaru. U tijeku su pripreme za montažu stubova i instalacija na Gradskom stadionu u Bijeljini (montaža je planirana za sedam dana).

U završnoj su fazi pregovori s Gradom Tuzlom i FK Sloboda oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu Tušanj.

FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020.godine, a za kraj studenog je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

NSBiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta s Gradom Prijedorom i FK Rudar za proljeće naredne godine, a, prema informacijama koje smo dobili, u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021. godinu.

Općina Kakanj i FK Mladost bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa NSBiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora. Na čekanju su aplikacije FK Borac iz Banje Luke i FK Slavija iz Istočnog Sarajeva.

Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze od klubova i lokalnih zajednica garantiraju da ćemo u sezonu 2020./2021. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima - stoji u priopćenju NSBiH.