Podijeli članak

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanske županije (USŽ), vijećnici u općinskim vijećima Bužima i Bosanske Krupe, ministar u Vladi USŽ, predsjednici općinskih odbora i još više od stotinu osoba, večeras su napustili SBB javno na konferenciji za novinare u Bihaću, javlja portal USKinfo.

Ovakva odluka članova SBB-a uslijedila je nakon što su iz te stranke izbačeni Agan Bunić i Ifeta Kadić.

Bunić je ranije danas u izjavi za Faktor u šaljivom tonu rekao da “ne zna još gdje će preletjeti”, a nakon što se šekuliralo da će pristupiti Narodu i pravdi.

Njega i Ifetu Kadić SBB jučer je isključio iz stranke. U obrazloženju je navodeno da Bunić i Kadić više ne mogu biti članovi SBB-a zato što su “u više navrata, grubo prekršili odredbe Statuta SBB-a i Programskih ciljeva, kao i nepoštivanja odluka Predsjedništva SBB-a u smislu provođenja kadrovske politike na području USŽ”.

"Agan Bunić i Ifeta Kadić su samostalno, bez ičije suglasnosti, na pozicije (direktorske, UO/NO, savjetnik premijera USŽ, komisije i tako dalje) u izvršnoj vlasti USŽ imenovali više od 40 pojedinaca koji nisu članovi SBB-a. Oni su, također, zloupotrijebili svoje funkcije ispred SBB-a za rođačko-klijentelističko zapošljavanje. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo članova SBB-a i građana USŽ jer se radi o postupcima koji su već predmet istražnih radnji pravosudno-policijskih tijela, a u konačnici sve je to nanijelo veliku štetu SBB-u u USŽ", navodi se u obrazloženju.

Bunić je večeras organizirao konferenciju za medije kao odgovor na isključenje iz SBB-a.