Podijeli članak

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija obavijestio je medije da danas neće biti utvrđena rang lista kandidata za novog direktora SIPA-e. 

Razlog je prijava koja je u petak stigla na adresu Nezavisnog odbora zbog čega je današnja sjednica prekinuta.

Danas su u poslijepodnevnim satima održani intervjui s Pericom Stanićem, Goranom Zubcem, Darkom Ćulumom i Žarkom Laketom. Nakon toga sjednica je prekinuta.

"Nastavak sjednice će biti nakon što dobijemo odgovarajuće odgovore. Moramo provjeriti još neke činjenice u ovom postupku, a zatim ćemo dostaviti rang-listu ministru sigurnosti BiH", rekao je Obralija.

On je objasnio da je Nezavisni odbor zaprimio informaciju u kojoj se navodno kaže da je Nezavisni odbor spreman svjesno kršiti zakone BiH jer netko od kandidata ima uvjete za mirovinu. 

"Mi ćemo provjeriti sve odnosno prijavu da navodno neki kandidati ispunjavaju uvjete za mirovinu. Nakon toga ćemo formirati rang listu. Ovo je suptilno pitanje. Kandidati su dostavili sve traženo, ali u petak smo dobili informaciju da su neki kandidat stekli uvjete za mirovinu, a da je to Nezavisni odbor zanemario", rekao je, prenosi Klix.

Obralija nije želio odgovoriti na pitanje radi li se o jednom ili više kandidata.

"Nema toga zbog čega bih ja svjesno prekršio zakon. Već sutra ću potpisati dopise i poslati ih na određene adrese. Čim dobijemo odgovore mi ćemo održati nastavak sjednice i u skladu s tim formirati rang listu", dodao je Obralija.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang listu ministru sigurnost u Vijeću ministara Draganu Mektiću koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara koji imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Mandat aktualnog direktora Perice Stanića na direktorskoj poziciji ove bh. policijske agencije ističe 5. studenog. 

"Nadam se da ćemo dostaviti podatke za najduže sedam dana. Nadam se da će sve biti u roku", zaključio je Obralija.