Podijeli članak

Početkom listopada 2019. izišla je iz tiska knjiga Nike Luburića Da se ne zaboravi, II. knjiga, Glazbena izvješća iz Sarajeva i Mostara 2008. – 2018. koju je izdalo Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima iz Zagreba. Knjiga opisuje glazbene nastupe solista, zborova i orkestara u više gradova i mjesta Bosne i Hercegovine. Pogovore ovoj knjizi dali su prof. mr. art. Miroslav Martinjak, doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić i prof. don Ilija Drmić.

Autor je uz ovu knjigu objavio još pet vlastitih djela, te šest kao supriređivač. Posebna je vrijednost ove knjige jer sadrži brojna izvješća kulturnoga, vjerskoga i glazbenoga života iz Bosne i Hercegovine, što će biti dostupno čitatelju, povjesničaru, muzikologu na jednom mjestu kao vrijedan pisani  spomenik novije povijesti bosansko-hercegovačkih Hrvata.

Knjiga će biti predstavljena u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu H. S. Kosače, u subotu, 14. prosinca u 19 sati u organizaciji HKZ Troplet.

Knjigu će predstaviti prof. mr. art. Katja Krolo Šarac, dr. sc. Marina Bazina (obje profesorice Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru) i autor, prof. don Niko Luburić.

O knjizi će govoriti i mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić.

Predstavljanje će glazbeno popratiti Katedralni mješoviti zbor Marija, uz glasovirsku pratnju s. Mateje Krešić, pod ravnanjem don Nike Luburića.

Don Niko Luburić, profesor crkvene glazbe i dugogodišnji voditelj zborskoga pjevanja rođen je u Studencima kod Ljubuškoga 1951. godine. Osnovnu školu završava u Studencima i Ljubuškom, klasičnu gimnaziju u Splitu, a teologiju u Sarajevu. Svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije i župni vikar u Katedralnoj župi u Mostaru.