Podijeli članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta, te razvoju i ugledu Republike Hrvatske.
 
Izrazila je ponos na osobne uspjehe umjetnika i djelatnika u kulturi, nazvavši ih nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti jer su univerzalnim jezikom umjetnosti povezali ljude i predstavljaju našu domovinu kao zemlju darovitih umjetnika.Između četrdesetak odlikovanih osoba, Redom hrvatskog pletera odlikovan je maestro don Dragan Filipović, za osobite zasluge za glazbenu kulturu, skladateljski i glazbeno-pedagoški rad te kulturnu suradnju između hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Don Dragan Filipović, rođen 1958., je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, trenutno na službi župnika u Čapljini. Sakralnu glazbu i gregorijanski koral studirao je na Papinskom institutu za sakralnu glazbu u Rimu. Skladao je više oratorija, prvu hrvatsku operu u BiH Diva Grabovčeva, te niz drugih djela.

Od 1993. do 2012. vodio je zborove u mostarskoj Katedrali. Također je osnivač i voditelj Akademskoga zbora Pro musica, te više klapa i drugih vokalnih skupina. Kroz svoje glazbeno djelovanje ostvario je suradnju s nizom kulturnih i glazbenih institucija u Republici Hrvatskoj.