Podijeli članak

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je donijela odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama.

Odluka je donesena u skladu s sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana koji stupa na snagu 1. srpnja.

Operatori će u razdoblju od 1. srpnja 2019. godine do 30. lipnja 2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene:

Odlazni pozivi: 0,27 KM/min – “BH Telecom”, “Telekom Srpske”, “HT Mostar”;
SMS poruka: 0,11 KM “BH Telecom”, “Telekom Srpske”, 0,10 KM “HT Mostar”,
Mobilni internet 0,27 KM/MB “BH Telekom”, “Telekom Srpske”, “HT Mostar”

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini (BiH) za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižene od 25 do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 85-92 posto.

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižena za 13-20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 87-97 posto.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižena za 6-17 posto. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će niža za 71-88 posto.

Cijena za 1 MB prijenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će niža za 27-31 posto. Cijena za 1 MB prijenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 94-99 posto, prenosi Avaz.

Pojašnjenja radi, razlog za smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje prvi put pristupile sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine.