Podijeli članak

Više od 300 sudionika iz 40 zemalja svijeta nazočilo je danas otvaranju dvodnevne regionalne konferencije na visokoj razini o izazovima stranih terorističkih boraca. Konferenciju, koja se danas i sutra održava u Beču, zajednički organiziraju Ured UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT), OSCE i Švicarska, u suradnji s albanskim predsjedništvom OSCE-a, priopćeno je iz sjedišta OSCE-a u Beču.

Očekivani povratak stranih terorističkih boraca iz Iraka i Sirije je razlog sve veće brige za međunarodnu zajednicu. Neki od ovih povratnika mogli bi činiti nasilna dela, poticati druge na terorističke aktivnosti ili sudjelovati u naporima za regrutaciju i prikupljanje sredstava za terorističke organizacije. Repatrijacija žena i djece povezane s tim borcima, u skladu s međunarodnim obvezama država članica, predstavlja dodatne izazove.

U svom uvodnom obraćanju, veleposlanik Johannes Matyassy poželio je dobrodošlicu sudionicima konferencije uime švicarskog ministra vanjskih poslova i naglasio je mnoge izazove povezane s povratkom stranih boraca. Istaknuo je potrebu da se pronađu zajednička i sigurna rješenja na osnovu međunarodnog pravnog poretka. 

- Da bi riješili sve ono što nas zabrinjava, imamo samo jedan izbor: moramo se ujediniti i zajedničkim naporima riješiti pitanja koja nas brinu - rekao je on.

Vladimir Voronkov, podtajnik Glavnog tajnika UN-a za borbu protiv terorizma, izrazio je nadu da će "ova konferencija pružiti priliku za razgovor o praktičnim načinima za procjenu i ublažavanje rizika koji predstavljaju povratak ili preseljenje stranih terorističkih boraca, i baviti se posebno složenom situacijom žena i djece povezanih sa stranim terorističkim borcima."

Također je dodao da "međunarodna zajednica mora iznova potvrditi i biti vođena principima individualne krivične odgovornosti, pretpostavkom nevinosti, pravom na žalbu i međunarodno priznatim standardima pravde".

U okviru konferencije održavaju se paneli o ključnim izazovima kao što su odgovori na poticanje, regrutiranje i omogućavanje aktivnosti stranih terorističkih boraca; sprečavanje putovanja stranih teorističkih boraca; skupljanje i dijelljenje dokaza; procesuiranje stranih teroirističkih boraca; kao i repatrijacija, rehabilitacija i reintegracija ovih pojedinaca.