Podijeli članak

Jadranko Prlić će ostatak zatvorske kazne odslužiti u Velikoj Britaniji, priopćeno je danas iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT).

Odluku je potpisao sudac Theodor Meron, a podsjeća se da je Haški tribunal prije 15 godina postigao sporazum s Velikom Britanijom o tome da haški osuđenici izdržavaju zatvorske kazne u toj državi.

Sljedeći korak je da pravosudna institucija u Haagu zatraži od Velike Britanije dozvolu da Prlić služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, a nakon pristanka bit će poduzete sve pravne i tehničke mjere da se Jadranko Prlić iz Nizozemske prebaci u britanski zatvor.

Prlić bi trebao služiti kaznu u zatvoru na jednom od britanskih otoka, a u opciji su Isle of Wight i Isle of Man. Oba zatvora su B i C kategorije i u njima kazne služe osobe osuđene za teška krivična djela, a među njim i seksualni prijestupnici, silovatelji i pedofili.

Do prelaska, Prlić će ostati u zatvorskoj jedinici u Haagu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je pravomoćno čelnike Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.