Podijeli članak

U nesretnom ratu u Bosni i Hercegovini mnogo je onih koji su ostali bez svega. Jedan od njih je i hrvatski branitelj Miro kojega smo upoznali tijekom naše posjete Pučkoj kuhinji u Mostaru.

Miro nam kaže kako je nakon rata ostavljen od svih, pa i svojih najbližih. Bogu zahvaljuje što je živ, te ističe da je cjelokupni život borba u kojoj ne treba gubiti nadu.

 „Svakodnevno dolazim ovdje i ovo mi je jedino što ću pojesti danas, hvala Bogu i ovim divnim ljudima što su mi to omogućili iako ni ovdje nije prekrasno stanje“,  govori nam Miro. Snalazim se preprodavajući razne stvari po gradu, ne bi li zaradio koju marku za života.

Miro govori kako je nekada imao ugodan život, obitelj, dom, posao i prijatelje sve do dolaska rata koji mu je na kraju uzeo sve. Kuća mu je u ratu srušena, obitelj ga je napustila, ostao je bez posla, doslovno na ulici.

Na pitanje da potraži bolji život negdje drugdje u inozemstvu Miro odgovara „Kad sam ostao i preživio rat preživjet ću i ovo.“ 

Mostarska pučka kuhinja svakodnevno neumorno pravi obroke za oko 150 stalnih korisnika. Iako bi i oni htjeli da je situacija malo drugačija trenutno su u mogućnosti da jednom dnevno omoguće topli obrok svojim korisnicima.

Da bi se postalo korisnikom pučke kuhinje korisnici moraju izvaditi svu potrebnu dokumentaciju u Centru za socijalni rad Mostar.

Stanje u Pučkoj kuhinji nije bajno potvrdio je i ravnatelj ove ustanove Franjo Slišković, koji je istaknuo kako imaju stalni prihod samo od proračuna Grada Mostara, a ostali prihodi su razne donacije dobrih ljudi koji su spremni pomoći u ovim teškim vremenima.