Podijeli članak

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru je potpisan  Ugovora o izgradnji dionice Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj vrijedan  25.692.983,53 eura, koji jamči završetak radova u roku od 18 mjeseci.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kao investitor i u ime izvođača radova direktor „Hering d.d. Široki Brijeg” Ladislav Bevanda,  te u svojstvu supotpisnika ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić.

„ Nadam se da ćemo do kraja ljeta imati još ugovora na području koridora Vc od Svilaje pa sve do juga Hercegovine i da će na taj način Hercegovina na koridoru VC postati ozbiljno gradilište“, kazao je ministar Lasić . Podsjetivši  na brojne opstrukcije koje su se događale u tenderskim procedurama ističe kako je danas zadovoljstvo potpisati ugovor u Hercegovini koja će kako naglašava postati veliko gradilište na Koridoru VC.

Direktor „Hering d.d. Široki Brijeg” Ladislav Bevanda koji se obvezao radove na spomenutoj dionici koridor VC završiti u roku od 18 mjeseci ističe kako je prerano da on išta o tome još govori.

 „Trkači govore kad dođu na cilj, i ja ću govoriti kad i ako dođem na cilj“, kazao je Bevanda.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić je izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom podsjetio kako do toga došlo nakon usvajanja  Zakona o akcizama na gorivo,što je prošle godine bio zaustavljen proces.

„Bez ikakvih negativnih konotacija smo odabrali izvođača radova, nadam se da će u roku od 18 mjeseci kao ozbiljan graditelj gospodin Bevanda imati puno više za reći“, kazao je Terzić.

Poddionica Buna-Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Rok za završetak radova je 18 mjeseca, priopćeno je iz JP Autoceste FBIH.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočio je, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Ian Brown koji je ovaj projekt ocijenio veoma značajnim za čitavu regiju.

„Europska banka da bi odobrila sredstva trebalo se prvo usvojiti zakon i o trebalo se izvršiti povećanje  akciza na gorivo. Čim se taj ugovor usvojio proces je urađen najbrže što je moguće. Što se tiče evaluacije tendera čitav taj proces je trajao na ozbiljan i brz način i zato smo svi ovdje prisustvovali na potpisivanju ugovora“, kazao je Brown.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Buna – Počitelj  iznosi 25.692.983,53 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Autor: D.G./Pogled.ba