Podijeli članak

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović potpisao je u utorak u Mostaru 'Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja na području HNŽ' s predstavnicima sindikata srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u ovoj županiji.

Po ovlaštenju Vlade HNŽ-a i uz prisustvo premijera Nevenka Hercega, novi Kolektivni ugovor za srednjoškolsko obrazovanje potpisan je s predsjednicom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ-a Edinom Čomić i Josipom Milićem, predsjednikom Sindikata srednjih škola HNŽ-a.

Premijer Herceg iskoristio je priliku i čestitao ministru Hadžoviću i predstavnicima sindikata jer su uspjeli usuglasiti novi Kolektivni ugovor koji bi trebao još više poboljšati prava zaposlenicima u obrazovanju.

"Mogu samo reći da dijalog nema alternativu i nadam se da ćemo jednako tako biti dobri i uspješni po pitanju zahtjeva sindikata u drugim segmentima", istaknuo je Herceg.

Ministar Rašid Hadžović kazao je kako je Vlada HNŽ-a prije nešto više od godinu dana počela razgovore sa sindikatima te da su danas zadovoljni s ovako potpisanim Kolektivnim ugovorom koji neće donijeti neke velike promjene u proračunu za srednjoškolsko obrazovanje.

Hadžović je naglasio kako se novim Kolektivnim ugovorom omogućava zapošljavanje ljudi za koje je prestala norma, odnosno zbrinjavanje tzv. tehnološkog viška u srednjim školama. 

"Novim Kolektivnim ugovorom dali smo i mogućnost prelaska iz jedne škole u drugu uz suglasnog poslodavaca i zaposlenika, također izašli smo u susret sa zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju tako da smo ih oslobodili trećine norme, kao i zaposlenike koji maju četvero ili više maloljetne djece, koja se također oslobađaju trećine norme", kazao je Hadžović te dodao kako su još neke stvari koje su razmatrane usklađene s ostalim županijama u BiH. 

Prvi Kolektivni ugovor potpisan bez štrajka

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ-a Edina Čomić izrazila je zadovoljstvo što se napokon došlo, kako kaže, do finala jednog dugotrajnog procesa koji je trajao više od godinu dana, uključujući i one pregovore na federalnom nivo od godinu i pol. 

"Usuglasili smo se, popravili smo dosta toga u odnosu na stari Kolektivni ugovor, što je najbitnije, i zadržali prava koja su radnici u srednjim školama imali starim ugovorom. Kvaliteta ovog Kolektivnog ugovora je to što smo mnoge stvari precizirali. Mnogo je toga u starom Kolektivnom ugovoru bilo nedorečenih članova oko kojih smo godinama imali problema i sad smo se potrudili da ih preciziramo. Znači, da zadržimo prava koja smo imali i da ostvarimo još neka nova i samim tim je to veliki uspjeh ", istaknula je Čomić i podsjetila da se Kolektivni ugovor potpisuje samo na godinu dana tako da neke popravke mogu vrlo brzo pokušati ispraviti ili možda još nešto bolje napraviti prilikom produženja ili potpisivanja novog.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić iskazao je izuzetno zadovoljstvo s novim Kolektivnim ugovorom iz, kako kaže, dva razloga. 

"Zadovoljan sam zato što je ovo prvi Kolektivni ugovor koji smo potpisali bez štrajka. Sve dosadašnje Kolektivne ugovore morali smo štrajkati, a ovo je prvi koji smo uspjeli u miru potpisati, ispregovarati i dogovoriti. Zato je svakako velika zasluga premijera Hercega i ministra Hadžovića jer su bili otvoreni za dogovore. Druga stvar zbog koje sam sretan jeste da od 2009. godine i one famozne krize nekako nam stalno prava idu nadolje. Od tada smo stalno bili uskraćivani, tako da je ovo prvi put da smo se uspjeli obrnuti i iz neke defenzive prešli smo u ofenzivu - u značajno poboljšanje uvjeta i s ovim smo izuzetno zadovoljni", kazao je Milić

D.M./Pogled.ba