Podijeli članak

Tužitelji u aferi "Respiratori" na sinoćnjem ročištu u Sudu BiH naveli su kako je 13. travnja direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na viber pisao H.G. (Hasanu Ganibegoviću):

- Kad akobogda stižu respiratori?.

Nakon toga je H. G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer FBiH Fadil Novalić.

U viber grupi se govorilo i o izmjeni sastava štaba CZ FBiH, pa je tako E.K. pisala:

- Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ..

Novalić je odgovorio:

- Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci.

Navodi se i kako je 22. travnja Novalić u 15 sati u ovu grupu proslijedio poruku vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:

- Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J.

Zatim je dodao: Ovo mi šalje Fikret.

Komunikacija u istoj viber grupi nastavljena je 23. travnja u 11.14 sati porukom  H.G.:

- Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini - na što Novalić odgovara:

- Što. To moramo dobiti.

A, H.G. piše: Mislim da idu respiratori u subotu.

Tužitelji za razloge određivanja pritvora navode koluzijsku opasnost, tj. opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, dokaze i sudionike, a kao dokaz za ovo navode da su lica u blizini premijera nakon poduzimanja prvih istražnih radnji intenzivirala komunikaciju, te da se u spomenutoj viber grupi šalju poruke „Brišite poruke“, nakon čega sudionici, uključujući Fadila Novalića brišu poruke.

Ranije tijekom saslušanja, tužitelj je pitao Fadila Novalića da li je brisao poruke, što je Novalić negirao, odgovarajući da je telefon zapravo zamijenio par dana prije.

– U to vrijeme, on (mobitel) je već otišao za Austriju, mjenjan za novi, to radim svakih mjesec dana - rekao je Novalić.

Tužioci navode i da je u provođenju istrage bila prisutna određena opstrukcija od strane federalnih institucija, odnosno da je Fahrudin Solak naredio zaposlenicima da skidaju snimke videonadzora.

Navedeno je i kako osumnjičeni vrše i planiraju vršenje uticaja na sudionike što dokazuje komunikacija u viber grupi, kada je Novalić poslao pitanje drugim članovima grupe šta mislite o gostovanju Fikreta Hodžića u emisiji na jednoj TV postaji, dodajući da je pitanje treba li Fikret izaći kod njega pa da mi „pripremimo“,a jedan od članova grupe odgovara:

- On može promijeniti priču.