Podijeli članak

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche mora platiti novčanu kaznu od 535 milijuna eura zbog dizelskih vozila koja su emitirala više štetnih tvari nego što je dopušteno, priopćio je danas ured državnog tužitelja u Stuttgartu.

"Ured državnog tužitelja u Stuttgartu izrekao je kaznu od 535 milijuna eura Porsche AG-u zbog nemara u kontroli kvalitete", objavili su iz ureda državnog tužitelja.

Porsche neće pravno osporavati tu odluku, dodaju.

Najnovija kazna zbog Dieselgatea

Kazna Porscheu najnovija je u nizu globa izrečenih krovnoj Porscheovoj kompaniji Volkswagen zbog skandala Dieselgate koji je izbio nakon što su američke vlasti utvrdile da je softver ugrađen u VW-ove dizelaše omogućio krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova.

VW je 2015. godine priznao da je njegov softver u 11 milijuna automobila diljem svijeta omogućio manipulaciju podacima kako bi na laboratorijskim testovima ispuštali manje štetnih plinova nego u vožnji.

Nakon kazni VW-u, Audiju i sada Porscheu više nema otvorenih istraga o "administrativnim prekršajima" te grupe, izjavio je glasnogovornik, prenosi Hina.

Još se vode sudski postupci protiv pojedinaca, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna.

Troškovi Dieselgatea dosežu oko 30 milijardi eura

Paralelno su tisuće investitora tužile kompaniju zbog gubitaka proizišlih iz pada cijena njezinih dionica nakon izbijanja skandala. Stotine tisuća vozača također potražuju odštetu od kompanije.

Porsche u priopćenju navodi da je nemar, koji su tužitelji kaznili, identificiran "nekoliko razina ispod uprave". Trošak kazne uključen je u VW-ove rezervacije za rizike od oko milijardu eura u prvom kvartalu ove godine, dodaju.

Ukupni troškovi Dieselgatea trenutno dosežu oko 30 milijardi eura, napominje agencija AFP.