Podijeli članak

Venecija se u četvrtak priprema za suočavanje s novim nabujalim vodama dok je talijanska vlada spremna na uvođenje izvanrednih mjera koje bi zaštitile grad s kanalima pogođen plimom bez presedana u ovom tjednu. 

Venecijance su probudile sirene koje nagovještavaju da će razina vode premašiti 130 centimetara, dovoljno da ponovo uvede prljavu slanu vodu u povijesni centar grada pod zaštitom UNESCO-a.

U utorak je najviša plima u 50 godina zahvatila znameniti talijanski grad, dostižući vrhunac od 1,87 metara. Samo jednom otkako se mjere razine vode od 1923. godine, razina je bila najviša u 1966. godine kada je iznosio 1,94 metra.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro procijenio je štete na stotine milijuna eura. "Acqua alta", ili "visoka voda" u utorak je poplavila 80 posto grada, priopćili su dužnosnici. 

Jedan 78-godišnjak je poginuo od kratkog spoja u svojoj kući.

Venecija ima samo 50.000 stanovnika, ali je svake godine obiđe 36 milijuna turista iz cijelog svijeta.

Golemi infrastrukturni projekt nazvan MOSE pušten je u rad od 2003. godine, ali je blokiran povećanim troškovima, korupcijskim skandalima i odgodama.

Projekt uključuje 78 ograda koje se mogu podići kako bi zaštitile venecijansku lagunu od visokog plimnog vala - ali je nedavni pokušaj da se testira dio barijere izazvao zabrinjavajuće vibracije, a inženjeri su ustanovili da su neki njeni dijelovi već zahrđali, prenosi AFP.