Podijeli članak

Udruženje Pomozi.ba od jučer je pokrenulo humanitarnu akciju pod nazivom "Nekada mi, sada oni" u cilju prikupljanja namirnica za izbjeglice iz Sirije koje se trenutno nalaze u Srbiji, javlja agencija Anadolija.

Iz Udruženja poručuju kako u humanitarnoj akciji "nema mjesta za politiku te kako ne treba zadirati u razloge sadašnje situacije u kojoj su se izbjeglice našle". Aludirajući na sam naziv akcije, iz Udruženja dodaju kako je narod Bosne i Hercegovine bio u sličnoj situaciji kada je, također, trebao pomoć.

"Ovo što se događa izbjeglicama sa područja Bliskog istoka smatramo ljudskom tragedijom koja na neki način provocira naš moral i dostojanstvo. Ovo je atak na ljudskost. Mi kao građani države koja je prošla kroz vrlo slično razdoblje u svojoj bliskoj povijesti trebamo biti osjetljivi na ovu kategoriju raseljenog stanovništva", navode iz Pomozi.ba.

Akcija prikupljanja pomoći će se, prema najava, odvijati etapno, planski i sustavno, a fokus je na osnovnim životnim namirnicama neophodnim za funkacioniranje. Popis osnovnih stvari koje će se prikupljati je voda, sredstva za dezinfekciju, vlažne maramice, mlijeko i kašice za bebe, pelene, konzerve koje ne moraju biti u hladnjaku, novo donje rublje, hurme zbog energetske vrijednosti, te kabanice.

Nakon prikupljanja pomoći, konvoji sa potrepštinama će, kako je istaknuto, krenuti prema Subotici, Preševu i Kanjiži gdje se nalazi najveći broj izbjeglica.
Svi oni koji žele sudjelovati u akciji mogu posjetiti prostorije Udruženja u sarajevskoj ulici dr. Fetaha Bećirbegovića na broju osam sve do 25. rujna.

Tom prilikom na istu lokaciju mogu se ostaviti namirnice, ali i novčana sredstva koja će se od danas naći na punktovima Duhanprometa u Sarajevu, Tuzli i Bijeljini, dežurnim ljekarnama Apoteka Sarajevo, u Lupriv ljekarnama u Mostaru i u lancu apoteka Adonis na području Tuzlanske županije.

Izbjeglicama se preko Udruženja može pomoći i pozivom na humanitarni broj 090 291 091.