Podijeli članak

Hongkonški policajci rastjerali su danas palicama sukobljene prokineske i protuvladine prosvjednike na više lokacija u gradu, pritvorivši nekoliko ljudi.
 
Prosvjedi su bili bitno manje nasilni nego prethodnih tjedana kada su protuvladini prosvjednici napali parlament i Ured za vezu s Kinom, simbol kineske vladavine, razbijali postaje metroa i palili vatre na ulicama. Policija je tada reagirala suzavcima, gumenim mecima i vodenim topovima.
 
U petak je prosvjedovalo samo nekoliko stotina ljudi.
 
"Moramo i dalje izlaziti kako bismo poručili vladi da odgovori na naših pet zahtjeva, ili će misliti da pristajemo na povlačenje (zakona o izručenju)", rekla je prosvjednica Mandy (26).
 
Povučen prijedlog zakona
 
Protuvladine prosvjede izazvao je taj sada povučeni prijedlog zakona i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti, prenosi Hina.
 
Ostala četiri zahtjeva su da se više ne koristi riječ "neredi" za prosvjedne skupove, oslobađanje svih prosvjednika, neovisna istraga o policijskom nasilju i pravo stanovnika Hong Konga da biraju svoje vođe.
 
Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u matičnu Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolira Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.