Podijeli članak

Pojavio se drugi zviždač o pokušaju američkog predsjednika Donalda Trumpa da navede ukrajinskog predsjednika da istraži njegova političkog protivnika zbog korupcije, izjavio je odvjetnik tog dužnosnika Mark Zaid. Dodao je kako se radi o obavještajnom dužnosniku koji ima saznanja iz prve ruke.

- Mogu potvrditi informacije o drugom zviždaču kojeg brani naša pravna ekipa. Ta osoba je dala izjavu zaštićenu zakonom i ne može joj se osvetiti. Taj zviždač ima informacije iz prve ruke, napisao je Mark Zaid, koji je na Twitteru prenio informacije kanala ABC o jednom članu obavještajnih službi.

I drugi odvjetnik iz ureda Marka Zaida je dao naslutiti da postoje dva zviždača. "Mogu potvrditi da moj ured i moja ekipa predstavljaju nekoliko zviždača", napisao je u tvitu Anrew Bakaj. Taj odvjetnički ured brani interese prvog člana obavještajnih službi koji je upozorio na telefonski razgovor 25. srpnja između Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, koji je prema njegovom mišljenju bio neprimjeren.

Trump je u tom pozivu tražio od Zelenskija da pomogne istragu o demokratskom kandidatu Joeu Bidenu, koji ima dobrih izgleda da se s njim sučeli na predsjedničkim izborima 2020.  Prvi zviždač je ocijenio da je Donald Trump tražio uplitanje Ukrajine u kampanju kako bi bio ponovo izabran i optužio Bijelu kuću da je pokušala zataškati skandal. Taj član američkih obavještajnih službi je precizirao da nije izravno nazočio pozivu, ali je razgovarao s 6 djelatnika koji su bili jako uznemireni tim pozivom.

Demokrati su 24. rujna najavili otvaranje istrage u Zastupničkom domu u sklopu procedure opoziva Donalda Trumpa. Tu proceduru bi mogla odbaciti republikanska većina u Senatu, gdje će se odvijati mogući proces ukoliko Zastupnički dom, s demokratskom većinom izglasa opoziv.