Podijeli članak

Nakon rasprodanih predstava u brojnim gradovima regije, glumac Dragan Marinković Maca sa svojom hit predstavom “Sunce tuđeg neba” dolazi i u Mostar! Predstavu, čiju potpisuje režiju i koautorstvo teksta, Marinković će izvesti u Narodnom pozorištu Mostar u petak, 2. 11. 2018. u 20 sati.

Ulaznice za predstavu su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Mostar po cijeni od 10 KM.

Ići ili ostati? – još uvijek je aktualno pitanje koje prožima vrijeme i prostor, a koje ovaj satirični komad obuhvata kroz različita mjesta, vremena i uspon civilizacije sa krajem XX-og stoljeća. Marinković tumači lik “višenacionalnog i multikulturalnog” junaka koji se kao takav našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom. Predstava sa vizuelnim efektima, legendarnom glazbom s EX YU prostora, plesom, koja non – stop korespondira sa stvarnošću. Riječ je o tragikomediji koja opisuje duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posljedica prošlosti.

Autori teksta predstave “Sunce tuđeg neba” su Vesna Radusinović, Tarko Veličanski, Nebojša Vuković i Dragan Marinković. Koreografiju potpisuje Mirela Botić Jovanović.

U utorak, 06.11. u Studiju 64 sa početkom u 20 sati, na repertoaru je „Lijevo desno glumac“  program kao predstava, predavanje, team building, radionica sa Zijahom A. Sokolovićem. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. Cijena ulaznice je 3,50 KM.

Marko Govorčin, glazbenik, čiji repertoar obuhvata 39 jezika, mostarskoj publici će koncertom koji će biti održan u petak 9.11, na Velikoj sceni, sa početkom u 20 sati predstaviti svoj novi CD „Jazzly“. Govorčin pjeva pop, soul, jazz i latin, zatim tradicionalne “world music” i pjesme sa balkana, kao i vlastite kompozicije. Gosti na koncertu će biti: Brano Likić, muzičar i producent, Dijana Šoše, vokal, Elma Burnić, vokal (“FilmMusicOrkestar”) i Emir Hot, gitara (The Guitar Hero London UK). Ulaz je besplatan.

Narodno pozorište u Mostaru uzima sudjelovanje na 9. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra 2018. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine u subotu, 17. novembra 2018. Narodno pozorište u Mostaru, ovaj datum će obilježiti nizom aktivnosti. U dnevnom terminu biće upriličen „Dan otvorenih vrata“ tj. edukativno – zabavni program za mlade o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do premijernog izvođenja djela. Istog dana, u 20 sati na Velikoj sceni biće izvedena predstava „Derviš i smrt“, u režiji Erola Kadića, nakon koje će posjetioci imati mogućnost da razgovaraju sa glavnim akterima o samoj predstavi. Ulaz je besplatan.

U petak 23.11, u 20 sati, na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar je komedija „Šta ćemo sad“, po tekstu Branka Đurića Đure, a u režiji Ahmeda Imamovića. Predstava govori o pozorištu u malom mjestu, u koje stiže slavni glumac. Priča u kojoj se autor teksta primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, a istovremeno prikazuje refleksiju stanja u pozorištima i općenito društvu u kojem živimo danas. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ajla Hamzić, Goran Lozo. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 3,50 KM.

Posljednji petak u mjesecu novembru, 30.11, rezervisan je za predstavu „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, koja će se igrati na Velikoj sceni sa početkom u 20 sati. Predstava na zanimljiv i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva, a to su kladionice, kockanje i ovisnost o klađenju. To je predstava i o prijateljstvu, ljubavi i vjernosti. O tri prijatelja, kladioničara, koji od jednog rezultata očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 3,50 KM.

Ulaznice za sve programe su u prodaji.

Možete ih kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.