Podijeli članak

Večernji list objavio je nazive svih kandidacijskih listi i imena kandidata za lokalne izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati 2. listopada ove godine.

Kandidacijske liste

Na listama su imena oko 30.500 kandidata, koliko ih se natječe za pozicije gradonačelnika i načelnika, odnosno članova općinskih i gradskih vijeća. SIP-u je bilo podneseno 2280 kandidacijskih listi s ukupno 30.758 kandidata. Međutim, detaljnom provjerom utvrđeno je kako je validnih 2105 kandidacijskih listi s ukupno 22.889 kandidata i toliko ih je SIP u prvi mah i ovjerio. Za 175 kandidacijskih listi na kojima se nalazilo 7869 kandidata provjerom je utvrđeno da sadrže nedostatke i SIP je političkim subjektima ostavio zakonski rok do kojeg su trebali otkloniti te nedostatke.

Većina je to i uradila pa je konačan broj kandidata ipak uvećan, a konačan popis s imenima “Večernjakovi“ čitatelji mogu pročitati u današnjem prilogu. Inače, broj političkih subjekata koji će sudjelovati na izborima nikada nije bio veći. U usporedbi s prethodnim izborima, broj stranaka je skočio s približno 80, koliko je u prosjeku bilo registrirano na lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima. Broj neovisnih kandidata porastao je čak i više - s prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na oko 300.

Bez Mostara

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine raspisalo je izbore 4. svibnja 2016. godine za sve općine i gradove, osim za Grad Mostar.

Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku birati lokalnu vlast kao i ostatak države. Izvjesno je kako među ovjerenim kandidacijskim listama koje su danas objavljene nema listi i kandidata za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Mostara.


Popis imena svih listi i kandidata možete vidjeti ovdje