Podijeli članak

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv I.K. (1980.) iz Širokog Brijega, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

On se tereti da je počinio kazneno djelo nedopušteno skladištenje robe i kazneno djelo nedopušteni promet trošarinskih proizvoda te kazneno djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materijala.

Prema navodima optužnice, Kolobarić se radi stjecanja protupravne imovinske koristi, u namjeri daljnjee prodaje, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom trošarinskih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištio duhan u obiteljskoj kući i pomoćnim prostorijama koje je koristio, a koje nisu registrirane za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan je, suprotno zakonskim propisima, radi prodaje, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju te prodavao njemu poznatim kupcima, a za duhan nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen trošarinskim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 20 kg, ukupne vrijednosti u iznosu od 51.136,00 KM, prenosi Jabuka.tv. Na navedeni način optuženi je pribavio novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih neizravnih poreza na štetu proračuna BiH.

Također, optuženi se tereti da je u obiteljskoj kući neovlašteno držao dvije automatske puške marke PAP M-59 i pušku M-48, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva HNŽ-a.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.