Podijeli članak

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića (1962.), ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH) i Muhameda Pekića (1991.), rukovoditelja Odsjeka za cyber-sigurnost OSA-e BiH.

Mehmedagić i Pekić se terete da su, tijekom kolovoza 2020. godine, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e BiH u svrhe privatnih i osobnih interesa, a kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv ravnatelja OSA-e.

"Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i službene zakonom utvrđene procedure i službene radnje te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog da se za Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti ravnatelja i zaposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.