Podijeli članak

Zračnim nadzorom Crnog mora, pod nazivom “Let sa dupinima”, prvim u posljednjih 40 godina, ustanovljeno je smanjenje broja dupina u grupama i značajno povećanje količine smeća, priopćio je Međunarodni ekološki fond “Čista mora”.

– Prema prvim rezultatima zračnognadzora, provedenog u rujnu iznad većeg dijela Crnog mora kraj obala Kavkaza, od Kerčkog moreuza do Adlera, broj dupina u promatranim grupama se znatno smanjio sa nekoliko stotina do najviše 37 životinja u grupi. Istovremeno, količina morskog otpada je porasla – navodi se.

Zamjenik generalnog ravnatelja organizacije Ana Subotina rekla je za Tass da je glavni uzrok smanjenja broja dupina migracija izvora hrane, jer su se mnoge vrste ribe, glavne stavke u ishrani dupina, preselile u druge dijelove Crnog mora.

Ona je najavila da će biti provedeno posebno sveobuhvatno istraživanje kako bi za to bili utvrđeni razlozi i dodala da je rusko Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije pristalo da podrži projekt.

– Rusija se prvi put pridružila projektu dvije europske organizacije. Projektom će biti utvrđen program za posmatranje Crnog mora, proučavaće sve vrste morske populacije – različite vrste riba i sisara, kao i stanje vode i morskog dna. Tek poslije toga biće moguće da se odluči koje mjere treba preduzeti – rekla je Subotina.

Istraživačka ekspedicija “Let sa delfinima” identifikovala je porast koločine smeća, kako individualnih objekata, kao što su konopci, bove, ribarske mreže i plastični objekti, tako i oko 200 ostrva od smeća.

– Na sreću, nema džinovskih ostrva smeća kao što su ona u Tihom okeanu, ali treba razmislitio ovome jer je uklanjanje smeća na otvorenom moru skup process – kaže generalni direktor “Čistih mora” Vasilij Bogoslovski.