Podijeli članak

Tagovi

Svjetsko prvenstvo za košarkaše, kojem je Kina domaćin od 31. kolovoza do 15. rujno, prvo je na kojem će se za naslov svjetskog prvaka boriti čak 32 reprezentacije, među kojima, nažalost, neće biti i hrvatska izabrana vrsta.

U novom sustavu natjecanja u odnosu na prijašnja tri svjetska prvenstva, reprezentacije su u prvom krugu podijeljene u osam skupina po četiri, a po dvije najbolje momčadi iz svake skupine izborit će plasman u drugi dio grupne faze. U tom dijelu će 16 reprezentacija činiti nove četiri skupine.

Nakon ukupno pet utakmica u grupnoj fazi započet će natjecanje po nokaut sustavu, od četvrtfinala nadalje, a ne od osmine finala, kao što je bio slučaj na prethodna tri svjetska prvenstva.

U prvom dijelu natjecanja, koje će trajati od 31. kolovoza do 5. rujna, domaćini skupina su Peking, Wuhan, Guangzhou, Foshan, Šangaj, Nanjing, Shenzhen i Dongguan. Drugi dio grupne faze na rasporedu je od 6. do 9. rujna, a bit će igran u Foshanu, Wuhanu, Shenzhenu i Nanjingu.

Četvrtfinalne utakmice su na rasporedu 10. i 11. rujna. Dvije će biti odigrane u Šangaju, a dvije u Dongguanu.

Polufinala, koja su na rasporedu 13. rujna, te utakmica za broncu i finale, koje su na rasporedu 15. rujna, bit će odigrane u Pekingu.

Osim što hrvatska košarkaška reprezentacija kroz kvalifikacije nije izborila plasman na SP, isto se dogodilo i aktualnim prvacima Europe - Sloveniji. Dodajmo tome kako je velik broj NBA zvijezda otkazao nastup zbog ozljeda ili privatnih obaveza tako da su mnogi analitičari mišljenja kako će ovo biti jedno od slabijih izdanja svjetske smotre košarkaša. Kao glavni favoriti za zlato ističu se reprezentacije SAD-a, Srbije, Grčke i Španjolske.

Skupine prvog kruga

SKUPINA A: Obala Bjelokosti, Poljska, Venezuela, Kina
SKUPINA B: Rusija, Argentina, Južna Koreja, Nigerija
SKUPINA C: Španjolska, Iran, Portoriko, Tunis
SKUPINA D: Angola, Filipini, Italija, Srbija
SKUPINA E: Turska, Češka, SAD, Japan
SKUPINA F: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora
SKUPINA G: Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka, Jordan
SKUPINA H: Kanada, Senegal, Litva, Australija

Skupine drugog kruga

SKUPINA I: A1, A2, B1, B2
SKUPINA J: C1, C2, D1, D2
SKUPINA K: E1, E2, F1, F2
SKUPINA L: G1, G2, H1, H2

Četvrtfinalni parovi

I1 - J2
K1 - L2
J1 - I2
L1 - K2