Podijeli članak

Nakon što je nedavno zbog niza potresa koji su pogodili područje Hercegovine došlo do oštećenja krovova na kulama Tari i Halebiji uz Stari most u Mostaru, koji su pod zaštitom UNESCO-a, kao i jednog objekta u Tabhani, u Agenciji „Stari grad“ odmah su započeli s projektom sanacije.

Kako je kazao direktor Agencije Miralem Fajić, izrađen je projekt pod nazivom „Tekuće održavanje krovova na području Starog grada, oko Starog mosta u Mostaru“, a u okviru kojeg će biti sanirani krovovi Tare u kojoj je Muzej „Stari most“ te Halebije gdje su prostorije Kluba skakača u vodu „Mostari“, kao i poznati „Čardak“, a bit će sanirani i okolni objekti, javlja Dnevni avaz.

– Iako nije, nasreću, došlo do obrušavanja, već do poremećaja kamenih blokova, ipak je sanacija neophodna, pogotovo radi sprječavanja daljnjih oštećenja.

Projekt je urađen, prije dva dana smo dobili odobrenje od nadležnih federalnih institucija za realizaciju i čim bude donesen budžet Grada Mostara, što očekujemo ovaj tjedan, pokrenut ćemo proceduru raspisivanja tendera za izvođenje radova – kazao nam je Fajić.

U Agenciji će, istaknuo je Fajić, voditi računa o tome da radovi budu završeni do početka ovogodišnje sezone.