Podijeli članak

FOTO:ILUSTRACIJA

23. Maraton lađa počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 35 posada.

Ovogodišnji Maraton lađa, zbog poštivanja epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa, održava se bez publike i popratnih manifestacija u Metkoviću i po uplovljavanju natjecatelja na cilj u Pločama.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

Milanović dao znak za start utrke

Natjecanje, ploveći u posebnom brodu, prati i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je i pokrovitelj ove manifestacije.

On je dao znak za start Maratona rekavši: "Kuburaši, označite pucnjem početak utrke!"

Na brodu s Milanovićem, uz ostale, su i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika vlade Andreja Plenkovića i Branko Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Vučković je izjavila kako je iznimno važno što je, unatoč epidemiji koronavirusa, ova manifestacija zadržala svoju tradiciju.

"Tradicija je opstala. Maraton lađa je posebna manifestacija - ona podsjeća na nekadašnji način života na Neretvi kad su lađe služile za naporan rad, a ne za manifestacije", rekla je ministrica Vučković.

Bačić: Maraton lađa je spektakl

Bačić je istaknuo kako je Maraton lađa spektakl.

"To je vrhunski sportski, tradicijski i kulturni događaj koji nadilazi granice Metkovića, Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije. To je vrhunski događaj koji upotpunjuje našu turističku sezonu", kazao je Bačić.