Podijeli članak

Na male ekrane u Hrvatskoj sinoć se vratio popularni kviz “Tko želi biti milijunaš?”. Kviz je pokrenut još 1998. u Velikoj Britaniji, a već iduće godine započeo je s emitiranjem u SAD-u. U Hrvatskoj se kviz prikazuje od 2002. na HTV-u, a voditelj mu je Tarik Filipović. Mira Bićanić 2003. postala je zasad jedina milijunašica.

U četvrtak navečer pred hrvatske gledatelje ponovno je stao Filipović, a već kod drugog natjecatelja, Sandra Šegedina, dogodila se vrlo zanimljiva situacija. Naime, pitanje za 8 tisuća kuna glasilo je: “Kojoj je bojni geslo ‘In hoc signo vinces'”? Odgovori su bili: a) Gromovi, b) Pauci, c) Tigrovi, d) Vukovi.Kako Sandro nije znao odgovor na pitanje, iskoristio je džokera zovi. Džoker se nije iskazao i u posljednjoj sekundi rekao je pogrešan odgovor – Gromovi. Voditelj mu je tada sugerirao korištenje i posljednjeg džokera – pitaj publiku. Čak 66 posto publike odgovorilo je “Gromovi”, po 15 posto Pauci i Tigrovi, a 4 posto Vukovi.

Sandro se odlučio za Gromove te je ispao iz kviza, osvojivši 1000 kuna. Tako se u kvizu moglo vidjeti nevjerojatno neznanje kada je u pitanju 4. gardijska brigada, piše Dalmacija danas.
 

Četvrta gardijska brigada, poznata i po poslijeratnom nazivu “Pauci“, bila je elitna postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv. Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih heroja četvrte brigade, zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana – Pauci.

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec; u Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split.