Podijeli članak

Ovog vikenda u Beogradu je održan Četveromeč nacija na kojem su sudjelovanje uzele četiri reprezentacije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Domaćin susreta reprezentacija bio je Plivački savez Srbije, a plivalo se na 50-metarskom bazenu Sportskog centra „Milan Gale Mušketirović“. Nastupilo je više od 250 najboljih seniora, juniora i kadeta iz regiona.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predstavljala su 63 plivača, u sve tri kategorije. Na ovom četveromeču kao članovi reprezentacije Bosne i Hercegovine, sudjelovalo je i 5 plivača Kluba vodenih sportova „Orka“ iz Mostara, i to: Anida Mahinić, Bakir Hadžimahović, Lana Kaniža, Kerim Sadiković i Eman Numić. Dok je trenerica „Orke“ Alena Ćemalović, odlukom Upravnog odbora Plivačkog saveza BiH, imenovana je za člana stručnog stožera reprezentacije.

Bakir Hadžimahović je zajedno sa svojim reprezentativnim kolegama, Armanom Livadićem, Ersinom Gecom, Feđom Omerbegovićem i Lukom Šćekićem, postao vlasnik dva nova državna rekorda u disciplinama 4x100 i 4x200m slobodno, za dječake do 16 godina.

Najbolji pojedinačni plasman od „Orkinih“ plivača zabilježila je Anida Mahinić u disciplini 50m delfin, osvojivši treće mjesto u kategoriji plivačica 18 godine i starije.  Lana Kaniža, Kerim Sadiković i Eman Numić otplivali su svoje utrke u okviru svojih najboljih vremena i na taj način potvrdili i opravdali poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Naredni plivački miting na kome će „Orka“ nastupiti je XVII Međunarodni plivački miting “Sarajevu s ljubavlju 2018”, koji će se održati na olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu, 31.3. i 1.4. 2018. godine, u organizaciji plivačkog kluba „Bosna“ iz Sarajeva.

Škola plivanja KVS 'Orka' radi punim kapacitetom, a sve informacije o upisu novih članova svih uzrasta u klub možete dobiti na Orkinoj web stranici www.orkamostar.ba i na klupskom facebook profilu.