Podijeli članak

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio se javnosti, nakon održanih sastanaka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, kao i onoga s koalicijskim partnerima, a koji su se ticali najavljene rekonstrukcije Vlade.

Plenković je rekao da je na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a dobio potporu za obavljanje rekonstrukcije Vlade, kako bi se donijela "neka nova kadrovska rješenja, koja će biti osvježenja u Vladi". Prijedloge su, rekao je, izglasali i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, kao i predstavnici stranaka koje su dio parlamentarne većine. Uobičajeno je da kraj treće i početak četvrte godine naprave promjene koje će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi svoj rad, rekao je Plenković.

"Rekonstrukcija je veća nego što su bila nagađanja u medijima", rekao je Plenković, pa nabrojao nove ministre, kao i nove potpredsjednike Vlade i državne tajnike.

Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović te ministar financija, Zdravko Marić.

Novi ministar vanjskih poslova bit će Gordan Grlić Radman, dugogodišnji diplomat s velikim iskustvom, trenutno veleposlanik u Njemačkoj.

Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica Marija Vučković.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava bit će Josip Aladrović, ekonomist, ravnatelj HZMO-a. Ima iskustvo u resoru za koji će preuzeti odgovornost, predstavlja generaciju novih mladih političara, rekao je Plenković.

Ivan Malenica, dekan Visokog učilišta u Šibeniku postat će novi ministar uprave.

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će Vesna Bedeković.

Novi ministar državne imovine postaje Mario Banožić, ekonomist i predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije.

Marko Pavić preuzet će dužnost ministra regionalnog razvoja i Europske unije, ima iskustva u svojoj političkoj i stručnoj karijeri, kazao je premijer.

Sutra će Vlada imenovati i troje novih državnih tajnika, rekao je.

Nikolina Brnjac postat će nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i bit će zadužena za europsku politiku u tom ministarstvu. Ranije je bila državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će Sanja Putica, dosadašnja zastupnica u Saboru i predsjednica izaslanstva pri parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

Novi državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će Josip Bilaver.

"Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade Republike Hrvatske. Pred nama je još dosta rada. Ono što je cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati one ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva i građana", rekao je Plenković.

Zahvalio se i dosadašnjim ministrima, Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Goranu Mariću i Lovri Kuščeviću, na dosadašnjem angažmanu u Vladi.

"U danima koji su pred nama imat ćete prigodu upoznati nove ministre, bit će predstavljeni Saboru i nadležnim odborima u petak", rekao je Plenković, dodavši da je uvjeren da će dobiti čvrstu potporu u Saboru.

Upitan iz kojega su razloga povjerenje izgubili Žalac, Murganić i Tolušić, Plenković je rekao da su procijenili da u općim političkim okolnostima koje su imali, u opterećujućoj slici za Vladu u medijskom, komunikacijskom i političkom radu, ta osvježenja bila nužna.

"Cijeneći što su napravili, potreban je bitan i važan zaokret i preokret da u fokus javnosti dođu sva ona pozitivna postignuća koja smo postigli i u resoru ministara koji su odradili i ovu dionicu", rekao je Plenković.