Podijeli članak

Pivopije širom svijeta iduće godine, najvjerojatnije, očekuje povećanje cijena za više od 15%, zbog sušne godine. Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izvješću investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo vjerojatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Europe zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cijena te sirovine početkom kolovoza dosegla je najvišu razinu u posljednjih pet godina od 236 eura po toni. Krajem kolovoza cijene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37% na godišnjoj razini, a u Francuskoj za 23%.

Izvještaj citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svjetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine. Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma.

Snažno su porasle i cijene energije, pa i aluminija od kojeg se proizvode limenke, i to za 8%. Cijena alumnija samo je prošle godine skočila za 20%, prenose mediji.