Podijeli članak

Tanja Tomić Domić je putem Facebooka uputila poruku svim roditeljima, podjelivši svoje iskustvo kao majka djeteta s posebnim potrebama.

“Dragi prijatelji (znani i neznani), većina vas zna da sam majka dvoje divne djece. Nažalost, Mila je dijete s posebnim potrebama. Ona nije izabrala taj put. Ni mi, kao njena obitelj nismo. Kao i ostale obitelji djece s posebnim potrebama. Jednostavno smo se našli u toj priči i trudimo se najviše što možemo. Da je lako, nije”, navela je u svom “otvorenom pismu”. U osnovi je jedna molba, a činjenica da je ova žena osjetila potrebu da je uputi posebno je poražavajuća za suvremeno društvo.

“Javljam vam se s molbom da odvojite pet minuta i razgovarate sa svojom djecom da nisu svi rođeni pod sretnom zvijezdom da budu zdravi. Naučite ih da nije se lijepo rugati i upirati prstom, da nije lijepo govoriti za djecu s posebnim potrebama da su čudovišta, da nije lijepo pitati je li pametnija ona ili pas. Sin nam je puno puta bio predmet izrugivanja radi nje, ni kriv ni dužan. Puno puta nam se stisnulo srce i oči zasuzile. Nama je Mila savršena takva kakva je. Molim vas, naučite ih da je i drugačije nekome savršeno”, podvukla je Tanja Tomić Domić.

Njezin status imao je više od tisuću podjela za samo par dana, a iz cijele regije ljudi joj se javljaju sa svojim iskustvima i porukama podrške, ali i tumačenjima okrutnog ponašanja djece prema maloj Mili.


“Nisu djeca kriva, roditelji ih tako usmjeravaju. Smatram i nadam se, nenamjerno, ali to u djeci ostavlja trag i pitanje: zašto moram da se držim podalje od tog djeteta?”

“Roditelji su ti koje prave razliku i govore svojoj djeci ona su bolesna i koji doslovno bulje u to dijete i odmjeravaju ga kao da su vidjeli ne znam ni ja što… Žalosno ali istinito… Budite hrabri za svoju djecu samo tako ćete to moći podnijeti.”

“Apsolutno kriva poruka…Mislite da roditelji trebaju nešto naučiti svoju nepristojnu i okrutnu djecu? Ne, ne… Djeca neće sama od sebe reći vašem djetetu da je čudovište i slično… Možda će nevino pitati zašto je drugačije… Nisu djeca taj krivac kojeg nevini roditelji trebaju nešto podučiti što nisu… Treba se posebno potruditi da se u djecu usadi mržnja prema drugom djetetu, da ih se nauči ovim izrazima, da ih se nauči rugati i izrugivati. Omalovažavati. Za to je potreban poseban “trud” roditelja. Mi djecu to možemo pokušati podučiti mimo roditelja, u vrtićima i školi.”

Mišljenja su različita o tome gdje se “uči”, a gdje “liječi” surovost. Izvjesno je samo da društvo u kojem se tako nešto događa ide u opasno pogrešnom smjeru.
Izvor: lola.magazin